flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом прийнято рішення про припинення права власності громадянки російської федерації на земельну ділянку шляхом її конфіскації.

14 лютого 2024, 14:27

05 лютого 2024 року Радивилівським районним судом було розглянуто справу за позовом Дубенської окружної прокуратури в інтересах управління Держгеокадастру в Рівненській області до громадянки Л., Товариства з обмеженою відповідальність «Агрофірма Трипілля» третя особа, Радивилівська міська рада про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації та продажу на земельних торгах, припинення права оренди земельних ділянок.

Судом встановлено, що відповідач Л., будучи громадянкою російської федерації, у 2018 році, успадкувала земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Однак, всупереч вимогам Земельного Кодексу України упродовж року, після набуття права власності, добровільно її не відчужила. Строк відчуження земельної ділянки сплив у 2019 році. Відповідно до вимог чинного законодавства право власності на таку земельну ділянку підлягає припиненню за рішенням суду шляхом її конфіскації та продажу на земельних торгах.

Розглянувши спір, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог Дубенської окружної прокуратури. Судом прийнято рішення про припинення права власності громадянки російської федерації на земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та продажу на земельних торгах. Також судом вирішено спір щодо припинення дії договору оренди землі та права оренди спірної земельної ділянки.

Рішення суду не набрало законної сили та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції.