flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У місті Рівне 17 квітня 2015 року відбувся захід «Досконалий суд: міф чи реальність?» за участю голови суду Бірука В.О .

22 квітня 2015, 16:04

 

У місті Рівне було оприлюднено результати опитування у судах Рівненської області

     З метою ознайомлення учасників з результатами опитування відвідувачів судів Рівненської області щодо якості роботи судів та рівня довіри громадян до судової системи України, аналізу основних пропозицій громадян щодо змін, які необхідно запровадити у кожному суді, а також обговорення шляхів вдосконалення якості роботи судів та підвищення рівня довіри громадськості до судової системи був проведений круглий стіл.

     Захід відбувся 17 квітня 2015 року у приміщенні конференц-залу готелю «Мир».

     У круглому столі взяли участь представники Проекту USAID «Справедливе правосуддя» (м. Київ), Апеляційного та місцевих судів Рівненської області, територіального управління ДСА України у Рівненській області, громадських організацій, місцевих ЗМІ.

     На початку зібрання з вітальним словом до присутніх звернулись керівник проекту Анатолій Стасишин, радник з питань роботи з громадянським суспільством Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Марина Руденко. заступник голови Апеляційного суду Рівненської області Іван Собіна. Особливої уваги заслуговує повідомлення Івана Собіна про втілення у життя окремих рекомендацій відвідувачів, а саме, про можливість отримання нового приміщення Апеляційного суду Рівненської області найближчим часом.

Далі Марина Руденко виступила із доповіддю на тему: «Оцінка якості надання судових послуг за методикою карток громадянського звітування» та презентувала фільм, що дав загальну уяву глядачам про картки громадянського звітування, а також порядок та принципи їх використання.

 

 

 

 

У ході заходу виконавці проекту Олеся Гудловська та Ірина Піголь представили учасникам основні дані, які були отримані в результаті дослідження. У загальному якість роботи досліджуваних судів опитані відвідувачі оцінили таким чином: 47,9% респондентів Апеляційного суду Рівненської області вважають, що суд працює на оцінку добре та відмінно. Проте 22,9% опитаних осіб вказали, що суд працює погано та дуже погано. Крім того, 29,2% респондентів відзначили, що суд працює більш-менш нормально. Якість роботи Дубенського міськрайонного суду Рівненської області позитивно оцінили 87,2% респондентів. Оцінки «погано» та «дуже погано» дали 6,4% опитаних. В Острозькому районному суді Рівненської області 91,6% опитаних відвідувачів вказали, що суд працює на оцінку «добре» та «відмінно», проте усього 3,6% це заперечили. Щодо загальної оцінки якості Радивилівського районного суду Рівненської області, то 76,3% респондентів позитивно оцінили якість роботи суду. Оцінки «погано» та «дуже погано» дали 9,7% опитаних відвідувачів.

     Також доповідачі звернули увагу присутніх на рекомендації, які були надані відвідувачами судів щодо покращення якості їх роботи. Вагома частина з них не залежать від працівників суду, а саме: збільшити фінансування працівників суду, забезпечити суди новими, пристосованими для здійснення правосуддя приміщеннями. Проте більшість рекомендацій, які надходили від респондентів, прямо залежать від працівників суду, наприклад, зробити суд доступним для людей з обмеженими можливостями, забезпечити вільний доступ для відвідувачів суду до туалетів, покращити якість інформаційних стендів, призначати справи до розгляду із запасом часу, який може бути використаний для виключення затримок початку розгляду справи, збільшити кількість комфортних місць для очікування, оформлення документів, підвищувати рівень кваліфікації працівників суду, керуватись принципами законності при прийнятті рішень.

     На круглому столі виконавцями проекту було оприлюднено також результати дослідження рівня довіри громадян до судової системи України. Загалом у досліджуваних судах більшість опитаних респондентів вказали, що вони не довіряють судовій системі України (у середньому 36,0%-59,0% відвідувачів). У середньому 21,0%-50,0% респондентів висловили свою довіру останній. Причиною недовіри  переважна більшість респондентів (в середньому 75,0% - 84%) назвали корумпованість суддів.

     У ході опитування респонденти запропонували способи підвищення довіри до судової системи України. Найчастіше відвідувачі суду акцентували увагу на необхідності проведення судової реформи, яка б передбачала запровадження судового прецеденту як джерела права, підвищення вікового цензу для зайняття посади судді, створення органів посиленого контролю за діяльністю суду та ін. Суддям громадяни радили не лише дотримуватись принципів судочинства при здійсненні правосуддя та періодично підвищувати рівень кваліфікації, але й дотримуватись етичних правил поведінки. Також відвідувачі суду  вважають за потрібне, з одного боку,  реалізувати норми законів України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», «Про очищення влади»,  підвищити рівень кримінальної відповідальності суддів за отримання неправомірної вигоди шляхом призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі, а з іншого боку, забезпечити працівників суду належними умовами для здійснення правосуддя, у тому числі підвищити заробітну плату суддям та працівникам апарату суду.

     Підвівши підсумки попередніх виступів, керівник проекту Анатолій Стасишин зауважив, що рівень довіри громадян до судової системи України становить 30,0% і більше, що свідчить про те, що люди довіряють своїм судам, про що повинні знати громадяни. Також пан Анатолій акцентував увагу на тому, що суддям слід давати свої коментарі у ЗМІ стосовно вирішеної ними конкретної справи, особливо, якщо це стосується резонансних справ. Доречним на його думку було б створення спеціальних прес-служб, які б інформували населення про діяльність суду.

     Заступник голови Апеляційного суду Рівненської області Іван Собіна, коментуючи вагомий вплив засобів масової інформації на зниження рівня довіри до суду, вказав на необхідність притягнення до відповідальності осіб, які поширюють недостовірну інформацію, що принижує честь, гідність суддів та їх ділову репутацію. Додатково посадовець підкреслив велике значення висвітлення в ЗМІ не лише результатів вирішення справи, але й надання їх правової оцінки, оскільки не завжди законне рішення є справедливим.

     Голова правління Рівненського обласного об'єднання громадян «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько підняла питання про причини нерівномірного навантаження на суддів. Голова Радивилівського районного суду Рівненської області Володимир Бірук пояснив, що навантаженість на суддю кожного місяця є різною. Це залежить від кількості справ, які було призначено до розгляду, а також їх складності.

     

 

 Анатолій Стасишин звернув увагу на низький відсоток оскаржуваних рішень судів першої інстанції та аргументував, що даний показник вказує на високу якість судового рішення. Проте Марина Руденко додала, що така ситуація може бути викликана високою ставкою судового збору, яку не спроможні сплатити позивачі.

У ході дискусії Олег Василевич, суддя Острозького районного суду Рівненської області, повідомив, що ставка судового збору в Україні у порівнянні із країнами Європи є низькою. Водночас усі учасники круглого столу зробили висновок, що, зважаючи на економічне становище в Україні, ставка судового для пересічного громадянина є помірно високою.

     На завершення Марина Руденко закликала представників судів співпрацювати із громадським організаціями у напрямку дослідження думки громадян щодо якості роботи судів та реалізувати надані респондентами рекомендації. Присутні судді висловили подяку представникам Проекту USAID «Справедливе правосуддя» та громадської організації «Подільська правозахисна фундація» за допомогу у визначенні основних недоліків роботи суду та обрання шляхів їх усунення.